A növényi alapú tej veszélyei: többet rejteget, mint elsőre hinnénk.


Egy friss kutatás arra figyelmeztet, hogy a növényi alapú tejfélék alacsonyabb fehérje-, tápanyag- és vitamintartalommal bírnak, ami potenciálisan fokozhatja a depresszió és szorongás kockázatát. Ugyanakkor egy szakértő hangsúlyozza, hogy a kutatás eredményei nem feltétlenül egyértelműek, és több tényező is befolyásolhatja azokat. Emellett kiemelik, hogy semmi sem helyettesítheti a kiegyensúlyozott táplálkozást, függetlenül attól, hogy az egyén milyen étrendet követ.

Egy friss tanulmány eredményei szerint, bár a növényi alapú táplálkozás számos jótékony hatással bír, a tejtermékeket mellőző alternatívák fogyasztása potenciális kockázatot jelenthet a mentális jólét szempontjából. A kutatás arra figyelmeztet, hogy a vegán étrendet követők körében magasabb a depresszió kialakulásának valószínűsége - számolt be róla a Fox News.

A tanulmány, mely a Frontiers in Nutrition című folyóiratban jelent meg a szorongás és depresszió kialakulását vizsgálta 350 ezer megkérdezett körében, akik különböző tejfajtákat fogyasztottak. Ennek eredményeként (melyet 13 éves intervallumban figyeltek meg) azt mutatták ki, hogy 13 065 embernél depressziót diagnosztizáltak, míg 13 339-nél szorongásos tüneteket.

Roxanne Becker, egy washingtoni orvosi szaklap szerkesztője, azt nyilatkozta, hogy a legújabb tanulmány alapján a teljes tejet fogyasztók körében 16%-kal, a félzsíros tejet ivóknál pedig 12%-kal alacsonyabb valószínűséggel alakul ki depresszió, míg a másféle tejet fogyasztók esetében ez az arány 14%-kal magasabb. Becker azonban hangsúlyozta, hogy a kutatás nem vette figyelembe számos fontos tényezőt, például a napi kalóriabevitelt. Érdekes módon a növényi alapú tejet fogyasztók mindannyian 25 alatti testtömegindexel rendelkeztek, de a kutatás nem tette világosan különbséget az alacsony és a normál testsúlyú résztvevők között.

A kutatás során olyan személyek is részt vettek, akik étkezési zavarokkal küzdenek, és a növényi tejeket kalóriabevitelük szabályozására alkalmazták. Az ilyen problémákkal harcoló egyének körében gyakrabban fordultak elő szorongásos vagy depresszív tünetek. Becker véleménye szerint azonban nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a növényi alapú tejek fokoznák e betegségek kockázatát.

Chris Scuderi háziorvos hangsúlyozza, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás kulcsfontosságú, függetlenül attól, hogy valaki milyen speciális diétát követ. Az, hogy mit eszünk, közvetlen hatással van a hangulatunkra. Amennyiben alacsony a tápanyagbevitel, gyakran ingerlékenyebbek és szorongóbbak lehetünk. Éppen ezért a szakértő ajánlása szerint érdemes bőségesen fogyasztani gyümölcsöket, zöldségeket, valamint sovány húsokat, hogy támogassuk a mentális jólétünket.

Speciális étrend követésekor érdemes a háziorvossal konzultálni, hogy akkor is megfelelő mennyiségű tápanyagot vigyünk be a szervezetbe. Bizonyos ételek kerülésekor fennáll annak a veszélye, hogy kulcsfontosságú tápanyagokat hagyunk ki, de ezeket táplálék-kiegészítőkkel és vitaminokkal is pótolhatjuk - hangsúlyozta Scuderi.

Közölte, hogy a növényi alapú tejek általában alacsonyabb fehérjetartalommal bírnak, mint a tehéntej. Ezenkívül a tehéntej olyan fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, például B12-vitamint és kalciumot is tartalmaz. Julia Zampano dietetikus véleménye is megerősíti ezt a megállapítást, hangsúlyozva, hogy a tehéntej tápanyagértéke szempontjából kedvezőbb választás lehet az egészségtudatos fogyasztók számára.

Related posts