KEMMA - Megérkezett a medvehagyma szezonja - a vármegyénkben is elérhető a természet e különleges íze!

Komárom-Esztergom vármegyében is fellelhető ez a különleges növény. Végre itt van a medvehagyma szezonja, és országszerte lehetőség nyílik arra, hogy gyűjtögessük ezt az ízletes zöldséget.
A medvehagyma szezonja hivatalosan is beindult, és már most sokan keresik, hol találhatók a legjobb lelőhelyek. Ahogy a VEOL cikke is beszámolt róla, a Balaton-felvidék, a Bakony és a Keszthelyi-hegység több pontján gyűjthetjük ezt az aromás növényt, de Komárom-Esztergom vármegye területén is van olyan hely, ahol könnyen találhatunk belőle.
A medvehagyma, vagy más néven medvehagyma, elsősorban az erdők nedves, árnyékos területein fordul elő. Magyarországon gyakran megtalálható a bükkösökben, gyertyános és tölgyes erdőkben, ahol a talaj humuszban gazdag és jól vízelvezetett. Tavasszal, amikor a levelek még nem teljesen fejlettek, a medvehagyma könnyen észlelhető, hiszen jellegzetes, intenzív illata és zöld levelei azonnal vonzzák a figyelmet. Érdemes figyelni a védett területekre is, ahol a medvehagyma természetes élőhelye található, hiszen ott a legjobb minőségű példányokat gyűjthetjük.
Szigliget varázslatos tájain, a Tapolca-patak kanyargó mentén a természet csodái mellett nemcsak a festői piknikező helyek várnak ránk, hanem a növények világának kincsei is. Ha pedig Komárom-Esztergom vármegyébe vágyunk, medvehagymás kalandokhoz nem kell messzire utaznunk. A Vérteserdő gyönyörű ligeteiben már most lenyűgöző, zöld leveleikkel csábítanak minket a növények, készen arra, hogy felfedezzük őket.
Érdemes még a bimbózás előtt begyűjteni a medvehagymát, mert ekkor a legintenzívebb és legzamatosabb az íze. Ez a különleges növény nemcsak ízletes, hanem rendkívül sokféleképpen felhasználható is. Szárítva, fagyasztva vagy olajban eltéve hosszú időn át megőrzi aromáját, így egész évben élvezhetjük a medvehagyma frissességét és ízvilágát.
A Balaton-felvidéken például Vállus és Uzsa környékén találhatunk bőséges lelőhelyeket. A medvehagyma szedése közben azonban fontos figyelni arra, hogy csak annyit vigyünk haza, amennyire valóban szükségünk van. Így megőrizzük a természet egyensúlyát és mások számára is biztosítjuk az élményt.
Az életünket komolyan veszélyeztetheti, ha nem figyelünk oda a különbségekre.
Korábban arról írtunk, hogy gazdag medvehagyma lelőhely Pusztamarót mellett Nyergesújfalu térségében, valamint Tatabányán Síkvölgy környékén szokott lenni. Ugyanakkor érdemes odafigyelni, ugyanis mások és a maga életével is játszik, aki nem elég alapos a növény gyűjtésénél: a medvehagyma levele küllemre a később virágzó, de súlyosan mérgező gyöngyvirág, illetve az őszi kikerics levelére hasonlít. A fő különbség a közöttük az, hogy a gyöngyvirág levelének nincs hagymaillata. Tehát: tessék szagolgatni!
Medvehagymás pogácsa burgonyával A medvehagyma ízletes és különleges fűszernövény, amely tökéletesen illik a pogácsákhoz. E recept alapján egy finom, burgonyával gazdagított változatot készíthetünk, amely nemcsak ízletes, hanem egészséges is. Hozzávalók: - 250 g liszt - 150 g burgonya (főtt és pépesített) - 100 g vaj vagy margarin - 1 csokor friss medvehagyma (finomra vágva) - 1 tojás - 1 csomag sütőpor - Só és bors ízlés szerint - Tojás a kenéshez Elkészítés: 1. A főtt burgonyát pépesítsük, majd keverjük össze a lágy vajjal. 2. Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a tojást, a medvehagymát, valamint a sót és borsot, majd alaposan dolgozzuk össze a tésztát. 3. A tésztát pihentessük egy órán át a hűtőben. 4. Nyújtsuk ki a tésztát, majd szaggassuk ki a pogácsákat. 5. Helyezzük a pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és kenjük meg őket tojással. 6. Előmelegített 180°C-os sütőben süssük aranybarnára körülbelül 20-25 perc alatt. Élvezd a friss, ízletes medvehagymás pogácsát, amely tökéletes aperitif vagy snack lehet a baráti összejöveteleken!
Íme egy egyedi változat a hozzávalók listájáról: **Hozzávalók a különleges tésztához:** - 50 dkg finomliszt - 25 dkg főtt burgonya, pépesítve - 2 db tojássárgája a gazdag ízért - 1 db egész tojás, villával alaposan felverve - 2 dl krémes tejföl - 1 csomag (7 g) instant élesztő, hogy a tészta szépen megkeljen - 20 dkg lágy vaj, az ízletes textúráért - 2 teáskanál só, a tökéletes egyensúlyért - 2 teáskanál cukor, hogy lágyan édes legyen - 7 dkg vaj, a végső simításért - kb. 12 szál friss, aprított medvehagyma, a különleges ízvilágért Ezek a hozzávalók együtt egy különleges, ízletes ételt varázsolnak az asztalra!