A csokoládé ára úgy emelkedett az egekbe, mintha szárnyakat kapott volna, miközben a kakaó tartalma szinte alig érzékelhető.


Karácsony közeledtével a kakaó ára váratlanul megugrott, ami sokakat meglepett, tekintettel az ünnepi vásárlási szokásokra – a csokimikulások, szaloncukrok és az elmaradhatatlan zserbó készítése mind-mind a kakaó felhasználásával jár. Egy friss kutatás most feltárja, hogy mi áll a drámai áremelkedés hátterében, és érdekes módon azt is felfedi, hogy miközben az árak az egekbe szöktek, a csokoládékba egyre kevesebb kakaó kerül.

Az elmúlt négy év legmélyebb pontjára süllyedt a kakaó feldolgozása Európában és Ázsiában 2024 utolsó negyedévében. A Bloomberg elemzése alapján ez a tendencia hozzájárul a csokoládé árának drámai emelkedéséhez.

A napokban közzétett adatok szerint Európában 5,4, míg Ázsiában 0,5 százalékkal csökkent a kakaóbab feldolgozása az egy évvel korábbiakhoz képest. Utoljára ennyire alacsony számokat a Covid miatti lezárások idején lehetett tapasztalni. A kakaó ára ennek következtében a háromszorosára emelkedett, minden árucikket figyelembe véve a legerősebb növekedést produkálva. Ennek okaként pedig a legfőbb termelőnek számító Elefántcsontparton és Ghánában tapasztalható ellátási hiányt nevezik meg.

A legújabb statisztikák szerint Európában, amely a világ legnagyobb fogyasztói piacának számít, az éves őrlési mennyiség már a második egymást követő évben csökkent. A piaci szereplők régóta a számokat a keresleti kilátások irányadójaként értelmezik, azonban egyre nehezebb pontosan megítélni, hogy ezek mennyire tükrözik a valós keresletet. Az aggodalom forrása, hogy a szűkös kínálat jelentős torzulásokat okozhat az adatokban.

Nem világos, hogy a csokoládé árának emelkedése mennyire befolyásolta a fogyasztási szokásokat, de az édességek mértéktelen fogyasztása akár végzetes következményekkel is járhat. Közismert, hogy a csokoládé hozzájárulhat a túlsúlyhoz, fogszuvasodáshoz, és növelheti a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a magas koleszterinszint kockázatát. Egy friss kutatás azonban arra figyelmeztet, hogy a kakaóbabban található teobromin vegyület, amely serkentő hatású, nagy mennyiségben mérgezővé válhat.

Related posts