Íme néhány ok, amiért érdemes a tehéntej fogyasztását fontolóra venni: 1. **Tápanyagtartalom**: A tehéntej gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint például a kalcium, D-vitamin, B12-vitamin és riboflavin, amelyek hozzájárulnak a csontok és az immu


Ma már természetesnek számít, hogy minden kávézóban és étteremben kérhetjük növényi tejjel a kávénkat - sőt, egyenesen furcsán néznek arra, aki még tehéntejet löttyint bele. A zabtej, mandulatej, kókusztej vagy a borsótej felemelkedésével a tehéntej szinte üldözötté vált vélt vagy valós negatív hatásai miatt. Sokan azért mondtak le a tehéntejről, mert egyszerűen zsírosnak tartják, illetve káros transzzsírokat is tartalmaznak, így nagyon rosszat tehetnek a koleszterinszintünknek.

Számos kutatás alapján felmerült, hogy a tehéntej fogyasztása hozzájárulhat az érelmeszesedés, a cukorbetegség, sőt, akár a rák és bizonyos neurodegeneratív betegségek kockázatának növekedéséhez. Ugyanakkor jelenleg még nem állnak rendelkezésre olyan átfogó tanulmányok, amelyek egyértelműen kizárnák a tehéntej fogyasztását az egészséges étrendből. Érdekes megjegyezni, hogy egy svéd kutatás azt mutatta, hogy a laktózérzékeny emberek körében alacsonyabb a bizonyos daganatos megbetegedések előfordulása, ami sokak szerint összefüggésben állhat a tehéntej elkerülésével.

Miközben gyerekkorunkban sokan azt hallottuk, hogy a tej nélkülözhetetlen az egészséges növekedéshez, a mai tudományos diskurzusban egyre inkább elhangzanak figyelmeztetések a tejfogyasztással kapcsolatban. Felmerül a kérdés: vajon valóban nem járhatunk jól a tehéntej rendszeres fogyasztásával? Az alábbiakban öt érvet mutatunk be, amelyek a tehéntej előnyeit hirdetik.

Ez talán a leginkább kézenfekvő ok. A tejben két típusú protein is megtalálható: a kazein és a savófehérje. Egy pohár sovány tehéntej körülbelül 8 gramm fehérjét tartalmaz (túlnyomórészt kazeint), amely segíti az ásványi anyagok felszívódását és támogatja szervezetünket. A növényi tejek ehhez képest jóval kisebb mennyiségű fehérjét tartalmaznak: még a bajnoknak számító szójatej is.

A kalcium nagyon fontos a csontok egészséges fejlődéséhez, de az izmok, az idegrendszer és a fogak egészségéhez is hozzájárul. Az ajánlások szerint a felnőtt szervezetnek napi körülbelül 700 mg kalciumra van szüksége - ez kiválóan bevihető tehéntejjel, ami sok európai országban még mindig az elsődleges kalciumforrásnak számít.

A B12-vitamin kulcsszerepet játszik az egészséges anyagcsere fenntartásában, és hiánya súlyos fáradtsággal, valamint vérszegénységgel járhat. E vitamin legfőbb "híressége" az, hogy kizárólag állati eredetű táplálékokból nyerhető, ezért a vegán életmódot folytatóknak külön figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy táplálékkiegészítő formájában pótolják. Az állati eredetű ételeket fogyasztók számára viszont a tehéntej kiváló B12-forrást jelenthet, segítve ezzel a szükséges vitaminbevitel biztosítását.

A testnek leginkább a pajzsmirigy-hormonok termeléséhez van szüksége jódhoz, így a tehéntej fogyasztása a pajzsmirigy megfelelő működéséhez is hozzájárulhat. Alig 2 dl tehéntej a napi ajánlott jódbevitel 34 százalékát fedezi, amivel a jódozott só mellett a tej lehet az egyik elsődleges jódforrásunk.

A riboflavin, vagy más néven B2-vitamin, kulcsszerepet játszik az anyagcsere folyamataiban, és hozzájárul a bőr és a szem egészségének megőrzéséhez is. Ez a vitamin a B-komplex vitaminok családjának egyik alapvető tagja, és a tehéntej gazdag forrása lehet. Fontos megemlíteni, hogy a tej riboflavintartalma jelentősen változhat attól függően, hogy a tehéntejet hogyan dolgozzák fel.

Related posts