**5 Gyógyhatású Melegítő Gyógynövény, Amit Mindig Tarts Otthon Télen** A tél beköszöntével nemcsak a hideg időjárás, hanem a megfázás és az influenza szezonja is elérkezik. Érdemes felkészülni, és olyan gyógynövényeket tartani otthon, amelyek segíthetnek


A hagyományos magyar népi gyógyászat egyik alapelve a hatás-ellenhatás egyensúlyának megőrzésére való törekvés. A felfedezés a világon mindenhol ugyanez, Kínában ezt az elvet jin és jang egységének nevezik. De a népi vonalon maradva maradjunk a dagadó példájánál: ha a hasalja nem tartaná össze a fűszeres tölteléket, az igen hamar szétfolyna, de a disznó hasfalát sem hívnánk dagadónak, ha nem kerülne bele a töltés...

A télvíz idején szervezetünket sokféle hűvös és nedves hatás éri, amelyek következtében különféle kellemetlen tünetek jelentkeznek: orrfolyás, torokfájás, és fázós végtagok. Mivel a hideg hatásait nehéz elkerülni, mindössze annyit tehetünk, hogy igyekszünk annyi meleget biztosítani a testünknek, amennyit a külső környezet lehűt. Ezzel fenntarthatjuk a belső egyensúlyt és elkerülhetjük a megfázás kellemetlen következményeit!

Ha a hideg idő beköszönt, érdemes alaposan felöltözködni – mondták régen, de van egy másik lehetőség is: mozgásra bírni magunkat! Az aktív izommunka nem csupán a testünket aktiválja, hanem a keringési rendszert is felélénkíti, így a hajszálerekbe több friss vér áramlik. Ezáltal nemcsak a belső szerveink kapnak elegendő oxigént, hanem az izommunka során termelt hő is segít, hogy a legfázósabbak is gyorsan felmelegedjenek.

Kép forrása: 123RF

A magyar nyelvben a paprika által kiváltott ízélmény erősségét és csípősségét hangsúlyozzuk, míg a nyugati és angolszász kultúrákban ezt a jelenséget inkább a "forró" (hot) kifejezéssel fejezik ki. Érdekes, hogy miközben a csípős ízeket és a hideg téli levegőt is a "csípős" szóval írjuk le, a szervezetünkre gyakorolt hatásuk eltérő. A paprika csípős íze, az angolszász terminológia szerint, sokkal inkább fűtő erővel bír, mintsem pusztán égető érzést keltene.

A karácsonyi sütemények időszaka már mögöttünk van, ám a forralt borok ízletes világa még mindig tartogat meglepetéseket. A megszokott fűszerek, mint a fahéj, szegfűszeg és kardamon mellett érdemes felfedezni néhány különleges gyógynövényt is, amelyek a téli hónapokban támogathatják a testünk hőháztartását. Lépjünk be a fűszerek izgalmas univerzumaiba, és ismerjük meg azokat a kevésbé elterjedt növényeket, amelyek segíthetnek melegen tartani minket a hideg napokon!

Kép forrása: 123RF

Tán nem véletlen, hogy Erdély hűvösebb vidékein számos ételben és italban találkozhatunk az ott csombornak nevezett borsikafűvel. A méretében és megjelenésében a kakukkfűhöz hasonló, apró növényke leveleinek íze rendkívül intenzív, nevéből is kikövetkeztethető módon erősen borsos. A szinte csípős ízű növényt nemcsak teákban, de fűszerként levesekben és húsos ételekben is használhatjuk.

Fedezd fel a téli italok varázslatos világát, ahol a fűszerek különleges szerepet játszanak! Ezek az ízletes összetevők nem csupán felmelegítenek minket a hideg hónapokban, hanem egyedi aromáikkal és zamataikkal varázsolják el az ízlelőbimbóinkat.

Kép forrása: 123RF

Az édeskömény egy igazi kincs a gyógynövények világában, melynek ízvilága sokkal lágyabb, mégis melegítő hatású. A szoptató édesanyák körében már jól ismert, hiszen főzetének tejelválasztást serkentő tulajdonságait gyakran ajánlják nekik. Azonban a hideg hónapokban mindenkinek érdemes felfedeznie ezt a csodás fűszernövényt, hiszen teájának összetevőjeként igazi felüdülést nyújt! Édeskés, mégis fűszeres aromája a termések illóolaj-tartalmának köszönhetően még a legapróbb mennyiségben is intenzíven érződik a teakeverékekben. Tehát, ha egy ízletes és tápláló italt keresünk a hűvös estékre, az édeskömény tökéletes választás lehet!

Kép forrása: 123RF

Az immunerősítő teakeverékek elengedhetetlen elemét képezi a csipkebogyó, amely télen, almahéjjal kombinálva, tökéletes alapanyaga lehet a melegítő teák készítésének. Ennek a gyümölcsnek az enyhén fanyar íze a csípős és fűszeres gyógynövényekhez hasonlóan stimulálja az emésztőrendszert és serkenti az anyagcserét. Ráadásul, mivel gazdag vitaminokban, hozzájárul a szervezet immunrendszerének megerősítéséhez – erről már írtam egy külön cikket is, amely részletesebben tárgyalja a csipkebogyó jótékony hatásait.

A fokhagyma az utóbbi időszakban vírusölő tulajdonságai miatt különösen népszerűvé vált, de a téli hónapokban is érdemes beépíteni az étrendünkbe. Míg a fokhagyma jellegzetes csípőssége fokozatosan teret hódít a szánkban, a hideg tél zord valósága szinte elfeledteti velünk a fagyos időjárást...

Kép forrása: 123RF

Zárásként érdemes egy pillantást vetnünk a téli estéken népszerű alkoholos italokra is. Bár a hideg hónapokban sokan szívesen nyúlnak ezekhez a nedűkhöz, fontos tudni, hogy túlzott mennyiségben inkább a fázásunkat fokozhatják! Például, ha csak egy kis adag erősebb pálinkát fogyasztunk, az serkenti a nyálkahártyák vérellátását, viszont ha túllépjük a mértéket, az alkohol az erek szűkülését okozza az egész testben. Ennek következményeként a keringés hatékonysága csökkenhet, ami hosszú távon a testhőmérséklet csökkenéséhez is vezethet. Tehát a mértékletesség kulcsfontosságú, ha el akarjuk kerülni a kellemetlen meglepetéseket a hideg hónapokban!

Related posts