3 strandélmény, ami még a leghidegebb napokon is visszahozza a nyár varázsát 1. **Frissítő gyümölcssaláta**: Képzeld el, hogy a legnapsütöttebb tengerparton vagy, miközben egy tál színes gyümölcssalátát készítesz! Használj ki mindenféle idénygyümölcsöt:


Harminc-ötven évvel ezelőtt, amikor a strandokon még csupán néhány büfé várta a látogatókat, a hamburger is csalamádéval társult, és senkinek nem jutott eszébe, hogy a gíroszt törölközőről fogyassza. A Balaton-parton a hekk volt az egyik legkedveltebb nyári csemege. Érdekes, hogy a balatoni nyár ikonikus fogása egy argentin hal, amely a korábban elérhető édesvízi halak helyét vette át, miután a szocialista állam jó áron eladta azokat a "bűnös Nyugatnak". A dolgozók jól megérdemelt pihenésének megkönnyítése érdekében, és hogy a vállalati üdülők menüje ne tűnjön szegényesnek, szükség volt egy új megoldásra. Így esett a választás egy élőben nem különösebben vonzó, Argentínából származó, olcsó csukafajtára, a hekkre, amely aztán néhány év alatt berobban a balatoni büfék életébe. Ma már szélesebb a kínálat, de a hekk még mindig esszenciálisan jelenti a nyarat, a Római-partot vagy a Balatont mindazok számára, akik a rendszerváltás előtt születtek. A nyári szezonban Budapest számos vízparti helyén kapható, de ha januárban vágyunk rá, még akkor sem kell lemondanunk róla, mert időnként még télen is belefuthatunk.

Milyen helyszínt válasszunk érte télen?

Ahogy március beköszönt, szívünk mélyén már alig várjuk, hogy újra megnyissanak a kedvenc fagyizóink kapui. Mi más fejezhetné ki jobban a tél búcsúztatását, mint a langyos napsütésben élvezett első tölcsér fagyi? Az első budapesti fagylaltozó - amely akkor még fagylaldaként vált ismertté - 1840-ben látta meg a napvilágot. Olyannyira népszerűvé vált, hogy csupán öt év elteltével már 19 hasonló hely nyitotta meg kapuit a fővárosban. Az elmúlt 180 év alatt sok víz lefolyt a Dunán, és ma már valószínűleg több száz, sőt akár több ezer fagyizó kínálja a hűsítő finomságokat Budapesten. A legtöbben azonban bezárják a boltjaikat, amikor a falevelek elkezdenek lehullani. Bár tény, hogy januárban nem a fagyi az első számú desszertválasztás, az igazi fagyifüggők ilyenkor is hajlandóak hűsítő élvezeteket keresni. Ha te is közéjük tartozol, érdemes felfedezni ezeket a különleges helyeket!

Milyen helyszínt válasszunk érte télen?

Az igazai magyar street food sokkal hamarabb megjelent a vásárokban, mint a vízpartokon, mégis a nyárhoz kötjük, pedig a strandokon kívül egész évben kapható. Eredetileg tepsiben, kemencében vagy sütőben sütötték, valamikor az 50-es években vált ketté az olajban sült kerek lángos és a tepsis töki pompos vagy langalló. A lángost forrón, azonnal kell enni, és valahogy ez a hőségben nem zavar minket, hiszen egy jól megfokhagymázott, tejföllel vastagon lekent, sajttal gazdagon megszórt darabot könnyebb fürdőruhában, mint kabátban, sapkában megenni. Talán ez az oka, hogy inkább nyári ételnek tartjuk. Ettől függetlenül télen is lehet igen jó darabokat kapni, úgyhogy nem érdemes várni az első tavaszi napsugarakig.

Related posts